Први резултати пројекта -`Реци НЕ раду на црно` – Скоро 1.500 радника „на црно“ добило решење о запослењу!

Од 23.248 радника за које Инспекција рада извршила провере, утврђено је да је од тог броја чак 1.659 њих радило на црно, а чак 1.468 је добило решење о запослењу. Поред радника који су радили на црно, откривено је и 71 нерегристованих правних лица. Укупно је издато 113 решења о забрани рада и 678 захтева за прекршај, наводи се на сајту Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања на тему активности овог министарства у борби против нелегалног запошљавања.

Акција „Реци НЕ раду на црно“ је у интересу послодаваца и радника који раде у складу са законом и жели да заштити њихове интересе, изјавио је Стеван Ђуровић вд директор Инспектората за рад. Акција је осмишљења како би открила послодавце који то не чине, наводи се у изјави пренетој на сајту овог Министарства.

Досадашњи резултати су позитивни и од великог значаја за државу, послодавце, али и за саме раднике поручио је Ђуровић.

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, истакао је да ће цео рад инстектора бити транспарентан и у сврху смањења рада на црно.
– Битно је да радници пријаве неправилности док су још запослени, а не када престане радно ангажовање, јер тада буде већ касно. Жеља Владе Србије је да радницима обезбеди достојанствен рад и једнака права. Ово се односи на запослене и у државним и приватним фирмама, независно радили код домаћег или приватног послодавца – рекао је министар Ђорђевић