Трећа едукативна радионица „Реци НЕ раду на црно“ у Врању

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пчињског управног округа, у Врању је одржана трећа едукативна радионица у склопу пројекта „Реци НЕ раду на црно“, на којој је в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић представио досадашње резултате пројекта.

Радионицу је отворио начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, а потом је говорио вршилац дужности директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић, који је истакао да Инспекторат рада, поред борбе против сиве економије, истовремено ради на већој безбедности и побољшању здравља на раду. Он је рекао да је у 2017. години откривено више од 22.000 лица која су радила на црно, а од тога је 94% засновало стални радни однос, изјавио је вршилац дужности директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић у обраћању новинарима и учесницима едукативног панела.

„У првих шест месеци ове године имали смо 8.000 надзора више него у истом периоду прошле године и резултати показују да је за 20 одсто мањи број лица који раде на црно“, изјавио је Ђуровић.

У 2017. години, највише лица која су радила “на црно” затечено је код послодаваца у делатности услуга смештаја и исхране, трговине, грађевинарства, производње текстила, коже и обуће, производње прехрамбених производа, чуло се на скупу.

У првих шест месеци више од 500 инспекцијских надзора у Пчињском округу

Према речима шефа Одсека инспекције рада у Пчињском округу Милетија Стојановића, у првих шест месеци ове године, инспекција рада је обавила 529 инспекцијских надзора и утврдила да је на црно ангажован 341 радник. У складу са тим, надлежне службе су поднеле 91 захтев за покретање прекршајног поступка из области радног законодавства.

Циљ радионица јесте подизање свести о важности спречавања рада на црно и додатна едукација шире јавности о правима и обавезама радника и послодаваца. Поред Панчева, Пирота и Врања, предвиђено је да се до краја године одржи још седам радионица у градовима широм Србије.

Погледајте комплетан видео извештај са радионице одржане у Врању (РТВ Фокус Врање)