„Српски телеграф“ са инспекторима у борби против сиве економије

Активности рада Инспектората за рад у сузбијању рада на црно крајем претходне недеље испратили су и бројни медији, а у пратњи једног од бројних тимова инспектора широм Србије у великој акцији ванредне контроле послодаваца била је и екипа „Српског телеграфа“ у Чачку. Преносимо репортажу у целости, објављену у штампаном издању „Српског Телеграфа“ и на порталу www.republika.rs.

Уколико имате радника у својој фирми којег сте запослили на црно, боље би вам било да са њим што пре склопите уговор. Најаве Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да ће пуном паром радити на сузбијању сиве економије увелико се спроводе широм Србије. У то се уверила и екипа Српског телеграфа, која је са инспекторима провела дан у Чачку у великој акцији ванредне контроле рада на црно.

Знојави дланови, јурњава за папирима, замуцкивање и збуњени погледи само су неке од, за инспекторе, већ добро виђених реакција послодаваца када из чиста мира контрола закуца на њихова врата.

„Добар дан, ванредна контрола. Молим вас да припремите сва документа“ речи су које унервозе и уплаше чак и оне власнике фирми којима су сви папири уредни, а сви радници под уговором.

Ипак, они послодавци који не послују у складу са законом и не дају својим радницима уговоре, као ни социјално ни здравствено осигурање, и те како имају разлога за бригу.

Извор: Српски Телеграф (Ст. Н. Панчић)

Власник није ту

Улазимо у гостионицу.

– Добар дан. Ванредна инспекцијска контрола. Припремите личне карте и реците власнику да дође – налаже инспектор.

Конобари размењују нервозне погледе, снебивају се и кажу:
– Власник тренутно није ту.
– Позовите га да дође. Ко је од вас пословођа?
Мук међу конобарима.
– Нико је л’? Дајте ми ваше личне карте.

Утом наилази и власник објекта. За то време инспектор узима изјаве свих запослених који су се у том тренутку нашли на послу постављајући питања радницима какав су уговор склопили са послодавцем и када.
– Мирјана – говори инспектор гледајући у личну карту једне од запослених у гостионици.
– Ви сте пензионер?
– Па… Помало – говори 72-годишња радница.
Инспектор се обраћа власнику гостионице:
– Како сте запослили овде жену која има 72 године?
– Па… Преко омладинске задруге – нервозан је власник.
– Омладинске задруге? Омладинске? Да ли ви знате да се тако запошљавају људи који имају до 30 година?
– Нисмо знали како другачије, мајке ми! – правда се послодавац.

Склапање уговора

У циљу да се број радника на црно што више смањи, инспектори ће и убудуће спроводити велике акције контроле фирми широм земље. Уколико пронађу радника без уговора, инспектори одмах налажу послодавцу да са запосленим склопе уговор, и то за стално.

– Екипа инспектора је у ванредној контроли у Чачку 6. марта извршила 203 инспекцијских надзора, чиме је обухваћено 326 лица. У контроли је утврђено да су 43 радника запослена на црно – кажу из Инспектората за рад за Српски телеграф.

Донето је и 17 решења у области безбедности и здравља на раду. Број захтева за покретање прекршајног поступка у области БЗР је четири, а у области радне области 24. Том приликом утврђено је и пет нерегистрованих субјеката. Наша екипа била је део ове велике акције, и то на неколико локација.

Извор: Српски Телеграф (Ст. Н. Панчић)

Радница се баш јуче запослила

У продавници торти и колача за пултом стоје две девојке.
– Добар дан, републичка ванредна инспекцијска контрола. Молим вас да припремите све уговоре и документе из Агенције за привредне регистре. Ко је власник? – започиње испитивање инспектор.
– Ја сам власница… Овај, мислим, мој муж је власник, а ја сам његова жена – каже једна од њих.
– Донесите ми ваш уговор и уговор ваше раднице.
– Па… Немамо то овде. То нам је у фирми, али сад ћу да погледам шта имамо овде – правда се власникова жена.
– Знате ли да је обавезно да имате уговоре у објекту где су радници?
Мук.

Власникова супруга доноси непотпуну документацију. Утом наилази власник објекта.
– Јао, опет инспекција, па били сте пре неки дан, бре! – нервозан је послодавац.
– Ваша радница нема потписан уговор са вама?
– Па баш је јуче дошла код нас, јуче се запослила, ја био у иностранству и ето, нисам стигао да је пријавим… Али ја имам 50 радника и сви су уредно пријављени – правда се власник продавнице.

Код нас је све у реду

– Добар дан, ја сам инспектор рада, вршимо надзор рада на црно. Ово је моја службена легитимација – представља се инспектор.
– Нас три смо пријављене од првог дана. Код нас је све уредно и како треба – са осмехом ће радница.
– То је лепо чути – говори инспектор.
– Ја се, додуше, не разумем у то баш, али овде је сва документација – сигурна је запослена у радњи одеће.

Инспектор помно анализира сву документацију и после пола сата закључује да је сва документација исправна, те да сви радници имају уговор, социјално и здравствено осигурање.

Извор: Српски Телеграф, аутор: Драгана СИМИЋ https://goo.gl/dE8CKv