Пројекат „Реци НЕ раду на црно“ међу највећим успесима Министарства за рад у протеклих годину дана

Пројекат „Реци НЕ раду на црно“ који реализује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз подршку Краљевине Норвешке један је од највећих успеха овог министарства у првих годину дана Владе, изјавио је министар Зоран Ђорђевић гостујући у емисији „Свитање“ ТВ Пинк.

У првих годину дана Владе на челу са Аном Брнабић, надлежни инспекторат за рад извршио је више од 55.000 надзора, рекао је министар Ђорђевић.

„Само у последњих шест месеци било је 33.000 инспекцијских надзора, а то је неких 30 одсто више него у истом периоду прошле године. Оно што охрабрује је то да смо успели да затекнемо много мање, неких 20% људи, који раде на црно, што значи да је медијска кампања пројекта „Реци НЕ раду на црно“ била више него успешна, изјавио је министар и додао да рад на црно није штетан само за државу него и за саме раднике и послодавце који раде по закону, јер тиме нелојална конкуренција отежава пословање.

Незапосленост на историјском минимуму

Министар је посебно истакао да је овај пројекат утицао и на смањење стопе незапослености, као и то да је Србија на добром путу да стопа незапослености у наредном периоду падне испод 10%.

„Резултати са краја јуна месеца показују да је Србија на историјском минимуму када је у питању евиденцију незапослених. У јуну је на евиденцији било 579.072 лица, што је за 15.031 лице мање него у прошлом месецу, а 10% мање него што их је било прошле године у исто време. У наредном периоду нам је циљ, који је поставио и председник, да одемо испод 10 одсто, и то је један од задатак Министарства“, нагласио је Ђорђевић.

Погледајте комплетно гостовање министра Ђорђевића у емисији „Свитање“ ТВ Пинк

Извор: minrzs.gov.rs