Борба против сиве економије и рада на црно приоритет у 2018. години

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорећи на Бизнис форуму, истакао је да је у 2018. години приоритет у раду министарства борба против рада на црно и да се Министарство врло активно бави овим проблемом.

– Сарадњом са Норвежанимa спроводим пројекат “Реци не раду на црно”, како би радници, између осталог били информисани о својим правима, али и шта све губе тиме што нису пријављени, почев од здравственог до пензијског осигурања. Влада Србије појачано ради на сузбијању сиве економије. Ради се на стварању бољих материјалних услова инспектора, на повећању њихових овлашћења, смањењу администрације и усклађивању радног времена са радним временом послодавца, повећању броја инспектора, повећању покретљивости и набавци возила – рекао је Ђорђевић.

Министар Ђорђевић захвалио је свим скандинавским земљама Норвешкој, Данској, Шведској и Финској, као и њиховим амбасадорима у Србији, на подршци коју пружају Министарству и Влади Србије. Он је истакао да ће се сарадња са њима на разним пројектима наставити и у будућности, јер Србија жели да покуша да их копира тамо где су најбоље.

– Са Данском интензивно радимо на пројекту социјалних карата, са Норвешком на пројекту сузбијања рада на црно, са Финском имамо два пројекта – задржавање младих који су експерти у фундаменталним наукама и СОС телефон, а са Шведском сарађујемо на изради најбоњег Закона о родној равноправности“, појаснио је министар Ђорђевић.

„Влада Републике Србије ради тимски. Учимо се на туђим грешкама и користимо пројекте који су се и пракси показали са добрим резултатима. Неке економске мере које смо спровели и које ћемо тек спровести су тешке, али Србија не жели да пропусти прилику, већ да постане лидер у региону“, рекао је Ђорђевић и поручио да је визија Србије да постане модерна, богата и уређена држава.

Погледајте комплетно обраћање министра Ђорђевића на Бизнис форуму

Извор: minrzs.gov.rs