Едукативна радионица „Реци НЕ раду на црно“ у Пироту

У Пироту у склопу пројекта „Реци НЕ раду на црно“ одржана је едукативна радионица о начинима ефикасног сузбијања нелегалног рада. Радионици је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и у разговору са радницима, представницима синдиката, послодавцима указао на важност читавог пројекта и значају успешног сузбијања рада на црно за целу Србију.

У оквиру панела радионице представљени су досадашњи резултати пројекта „Реци НЕ раду на црно“, а министар Ђорђевић је рекао да је ово друга по реду едукативна радионица, од предвиђених 10, које ће се до краја текуће године одржати у градовима целе Србије.

Министар Ђорђевић: Ефикасност овог пројекта од значаја за целу Србију

„Циљ Министарства и Инспектората за рад јесте да кроз пројекат „Реци НЕ раду на црно“ разговарају са послодавцима, синдикатима и радницима и целој јавности укажу на велики значај сузбијања сиве економије и на корист коју имају сви они који поштују закон Републике Србије“, казао је Ђорђевић.

Ефикасност овог пројекта значиће целој Србији, истакао је министар, на првом месту заштити права радника, спречиће се нелојална конкуренција, а већом наплатом пореза и доприноса омогућиће се и додатно улагање у нашу земљу и тиме побољшати услови живота свих наших грађана.

Инспекторат рада, поред борбе против сиве економије, истовремено ради на већој безбедности и здравља на раду, додао је в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић као учесник у дискусији.

У 2017. откривено 22.000 лица која су радила на црно

„Имамо резултате којима се поносимо. Прошле године открили смо преко 22000 лица која су радила на црно, а од тога је 94 одсто засновало стални радни однос. У току ове године имали смо 8000 надзора више, него у истом периоду прошле године и разултати показују да је за неких 20 одсто мањи број лица који раде на црно“, изјавио је је Стеван Ђуровић.

Ђуровић ја нагласио да су послодавци од децембра прошле године, када су усвојене измене Закона о раду, у обавези да пријаве своје запослене на здравствено и социјално осигурање пре него што запослени почне да ради, као и да су управо те измене у многоме утицале на постигнуте резултате.

„Акцијама које спроводимо свакодневно постижемо смањење броја лица која раде на црно, али откривамо и доста нерегистрованих субјеката. Прошле године смо имали 769 нерегистрованих субјеката који су радили без законских регулатива“, рекао је Ђуровић и додао да се уз подршку Норвешке амбасаде инспектори додатно технички опремају и тиме се стварају услови за ефикаснији рад.

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић истакла је да је едукативна радионица у оквиру пројекта „Реци НЕ раду на црно“ добра прилика да се подигне свест код грађана о штетности рада на црно, обзиром да Пиротски округ има више од 900 компанија и преко 2200 предузетника који послују.

Извор: minrzs.gov.rs