Активиран бесплатан број за пријаву рада на црно – 0800 300 307

У склопу пројекта „Реци НЕ раду на црно“ који спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, активирана је бесплатна телефонска линија за пријаву рада „на црно“. Позивом на број 0800 300 307 грађани Србије могу анонимно да пријаве уколико су радно ангажовани без закљученог уговора о раду, као и сваку другу незаконитост у раду.

Министар Зоран Ђорђевић позвао је све којима су ускраћени основни принципи достојанственог рада да траже своја законска права и пријаве рад „на црно“.

„Од нелегалног рада штету имају сви – држава, послодавци који раде у складу са законом, а нарочито радници који губе социјалне бенефиције. Зато охрабрујем све грађане да пријаве уколико раде без уговора о раду и нису пријављени на обавезно социјално осигурање. За овакве прекршаје санкције ће сносити искључиво послодавци, не и радници који су радили на црно“ рекао је Ђорђевић и додао да је Министарство којим руководи одлучно у борби за заштиту права радника и омогућавање здравог окружења за послодавце, са циљем да Србија буде уређена земља, раме уз раме са земљама ЕУ.

У склопу пројекта биће реализоване бројне активности, укључујући појачану активност Инспектората за рад на терену и едукативне радионице широм Србије. Више информација о пројекту налази се на вебсајту https://recineradunacrno.rs/ као и на друштвеним мрежама https://www.facebook.com/neradunacrno/ и https://www.linkedin.com/company/reci-ne-radu-na-crno/ .

Подсећамо вас да пријаву рада „на црно“ бесплатно и анонимно можете извршити и на сајту www.recineradunacrno.rs кликом на линк https://recineradunacrno.rs/prijavi-rad-na-crno/

Реализацију пројекта „Реци НЕ раду на црно“ финансијски је подржала Амбасада Краљевине Норвешке у Београду.

Izvor: minrzs.gov.rs