Prvi rezultati projekta -`Reci NE radu na crno` – Skoro 1.500 radnika „na crno“ dobilo rešenje o zaposlenju!

Od 23.248 radnika za koje Inspekcija rada izvršila provere, utvrđeno je da je od tog broja čak 1.659 njih radilo na crno, a čak 1.468 je dobilo rešenje o zaposlenju. Pored radnika koji su radili na crno, otkriveno je i 71 neregristovanih pravnih lica. Ukupno je izdato 113 rešenja o zabrani rada i 678 zahteva za prekršaj, navodi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja na temu aktivnosti ovog ministarstva u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja.

Akcija „Reci NE radu na crno“ je u interesu poslodavaca i radnika koji rade u skladu sa zakonom i želi da zaštiti njihove interese, izjavio je Stevan Đurović vd direktor Inspektorata za rad. Akcija je osmišljenja kako bi otkrila poslodavce koji to ne čine, navodi se u izjavi prenetoj na sajtu ovog Ministarstva.

Dosadašnji rezultati su pozitivni i od velikog značaja za državu, poslodavce, ali i za same radnike poručio je Đurović.

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, istakao je da će ceo rad instektora biti transparentan i u svrhu smanjenja rada na crno.
– Bitno je da radnici prijave nepravilnosti dok su još zaposleni, a ne kada prestane radno angažovanje, jer tada bude već kasno. Želja Vlade Srbije je da radnicima obezbedi dostojanstven rad i jednaka prava. Ovo se odnosi na zaposlene i u državnim i privatnim firmama, nezavisno radili kod domaćeg ili privatnog poslodavca – rekao je ministar Đorđević