Treća edukativna radionica „Reci NE radu na crno“ u Vranju

U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pčinjskog upravnog okruga, u Vranju je održana treća edukativna radionica u sklopu projekta „Reci NE radu na crno“, na kojoj je v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović predstavio dosadašnje rezultate projekta.

Radionicu je otvorio načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, a potom je govorio vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović, koji je istakao da Inspektorat rada, pored borbe protiv sive ekonomije, istovremeno radi na većoj bezbednosti i poboljšanju zdravlja na radu. On je rekao da je u 2017. godini otkriveno više od 22.000 lica koja su radila na crno, a od toga je 94% zasnovalo stalni radni odnos, izjavio je vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović u obraćanju novinarima i učesnicima edukativnog panela.

„U prvih šest meseci ove godine imali smo 8.000 nadzora više nego u istom periodu prošle godine i rezultati pokazuju da je za 20% manji broj lica koji rade na crno“, izjavio je Đurović.

U 2017. godini, najviše lica koja su radila “na crno” zatečeno je kod poslodavaca u delatnosti usluga smeštaja i ishrane, trgovine, građevinarstva, proizvodnje tekstila, kože i obuće, proizvodnje prehrambenih proizvoda, čulo se na skupu.

U prvih šest meseci više od 500 inspekcijskih nadzora u Pčinjskom okrugu

Prema rečima šefa Odseka inspekcije rada u Pčinjskom okrugu Miletija Stojanovića, u prvih šest meseci ove godine, inspekcija rada je obavila 529 inspekcijskih nadzora i utvrdila da je na crno angažovan 341 radnik. U skladu sa tim, nadležne službe su podnele 91 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti radnog zakonodavstva.

Cilj radionica jeste podizanje svesti o važnosti sprečavanja rada na crno i dodatna edukacija šire javnosti o pravima i obavezama radnika i poslodavaca. Pored Pančeva, Pirota i Vranja, predviđeno je da se do kraja godine održi još sedam radionica u gradovima širom Srbije.

Pogledajte kompletan video izveštaj sa radionice održane u Vranju (RTV Focus Vranje)