„Srpski telegraf“ sa inspektorima u borbi protiv сиве економије

Aktivnosti rada Inspektorata za rad u suzbijanju rada na crno krajem prethodne nedelje ispratili su i brojni mediji, a u pratnji jednog od brojnih timova inspektora širom Srbije u velikoj akciji vanredne kontrole poslodavaca bila je i ekipa „Srpskog telegrafa“ u Čačku. Prenosimo reportažu u celosti, objavljenu u Srpskom Telegrafu i na portalu www.republika.rs

Ukoliko imate radnika u svojoj firmi kojeg ste zaposlili na crno, bolje bi vam bilo da sa njim što pre sklopite ugovor. Najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da će punom parom raditi na suzbijanju sive ekonomije uveliko se sprovode širom Srbije. U to se uverila i ekipa Srpskog telegrafa, koja je sa inspektorima provela dan u Čačku u velikoj akciji vanredne kontrole rada na crno.

Znojavi dlanovi, jurnjava za papirima, zamuckivanje i zbunjeni pogledi samo su neke od, za inspektore, već dobro viđenih reakcija poslodavaca kada iz čista mira kontrola zakuca na njihova vrata.

„Dobar dan, vanredna kontrola. Molim vas da pripremite sva dokumenta“ reči su koje unervoze i uplaše čak i one vlasnike firmi kojima su svi papiri uredni, a svi radnici pod ugovorom.

Ipak, oni poslodavci koji ne posluju u skladu sa zakonom i ne daju svojim radnicima ugovore, kao ni socijalno ni zdravstveno osiguranje, i te kako imaju razloga za brigu.

Vlasnik nije tu

Ulazimo u gostionicu.

– Dobar dan. Vanredna inspekcijska kontrola. Pripremite lične karte i recite vlasniku da dođe – nalaže inspektor.

Konobari razmenjuju nervozne poglede, snebivaju se i kažu:
– Vlasnik trenutno nije tu.
– Pozovite ga da dođe. Ko je od vas poslovođa?

Muk među konobarima.

– Niko je l’? Dajte mi vaše lične karte.

Utom nailazi i vlasnik objekta. Za to vreme inspektor uzima izjave svih zaposlenih koji su se u tom trenutku našli na poslu postavljajući pitanja radnicima kakav su ugovor sklopili sa poslodavcem i kada.
– Mirjana – govori inspektor gledajući u ličnu kartu jedne od zaposlenih u gostionici.
– Vi ste penzioner?
– Pa… Pomalo – govori 72-godišnja radnica.

Inspektor se obraća vlasniku gostionice:
– Kako ste zaposlili ovde ženu koja ima 72 godine?
– Pa… Preko omladinske zadruge – nervozan je vlasnik.
– Omladinske zadruge? Omladinske? Da li vi znate da se tako zapošljavaju ljudi koji imaju do 30 godina?
– Nismo znali kako drugačije, majke mi! – pravda se poslodavac.

Foto: St. N. Pančić (Srpski Telegraf)

Sklapanje ugovora

U cilju da se broj radnika na crno što više smanji, inspektori će i ubuduće sprovoditi velike akcije kontrole firmi širom zemlje. Ukoliko pronađu radnika bez ugovora, inspektori odmah nalažu poslodavcu da sa zaposlenim sklope ugovor, i to za stalno.

– Ekipa inspektora je u vanrednoj kontroli u Čačku 6. marta izvršila 203 inspekcijskih nadzora, čime je obuhvaćeno 326 lica. U kontroli je utvrđeno da su 43 radnika zaposlena na crno – kažu iz Inspektorata za rad za Srpski telegraf.

Doneto je i 17 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti BZR je četiri, a u oblasti radne oblasti 24. Tom prilikom utvrđeno je i pet neregistrovanih subjekata. Naša ekipa bila je deo ove velike akcije, i to na nekoliko lokacija.

Radnica se baš juče zaposlila

U prodavnici torti i kolača za pultom stoje dve devojke.
– Dobar dan, republička vanredna inspekcijska kontrola. Molim vas da pripremite sve ugovore i dokumente iz Agencije za privredne registre. Ko je vlasnik? – započinje ispitivanje inspektor.
– Ja sam vlasnica… Ovaj, mislim, moj muž je vlasnik, a ja sam njegova žena – kaže jedna od njih.
– Donesite mi vaš ugovor i ugovor vaše radnice.
– Pa… Nemamo to ovde. To nam je u firmi, ali sad ću da pogledam šta imamo ovde – pravda se vlasnikova žena.
– Znate li da je obavezno da imate ugovore u objektu gde su radnici?

Muk.
Vlasnikova supruga donosi nepotpunu dokumentaciju. Utom nailazi vlasnik objekta.
– Jao, opet inspekcija, pa bili ste pre neki dan, bre! – nervozan je poslodavac.
– Vaša radnica nema potpisan ugovor sa vama?
– Pa baš je juče došla kod nas, juče se zaposlila, ja bio u inostranstvu i eto, nisam stigao da je prijavim… Ali ja imam 50 radnika i svi su uredno prijavljeni – pravda se vlasnik prodavnice.

Foto: St. N. Pančić (Srpski Telegraf)

Kod nas je sve u redu

– Dobar dan, ja sam inspektor rada, vršimo nadzor rada na crno. Ovo je moja službena legitimacija – predstavlja se inspektor.
– Nas tri smo prijavljene od prvog dana. Kod nas je sve uredno i kako treba – sa osmehom će radnica.
– To je lepo čuti – govori inspektor.
– Ja se, doduše, ne razumem u to baš, ali ovde je sva dokumentacija – sigurna je zaposlena u radnji odeće.

Inspektor pomno analizira svu dokumentaciju i posle pola sata zaključuje da je sva dokumentacija ispravna, te da svi radnici imaju ugovor, socijalno i zdravstveno osiguranje.

Izvor: Srpski telegraf, autor Dragana Simić https://goo.gl/dE8CKv