Projekat „Reci NE radu na crno“ među najvećim uspesima Ministarstva za rad u proteklih godinu dana

Projekat „Reci NE radu na crno“ koji realizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz podršku Kraljevine Norveške jedan je od najvećih uspeha ovog ministarstva u prvih godinu dana Vlade, izjavio je ministar Zoran Đorđević gostujući u emisiji „Svitanje“ TV Pink.

U prvih godinu dana Vlade na čelu sa Anom Brnabić, nadležni inspektorat za rad izvršio je više od 55.000 nadzora, rekao je ministar Đorđević.

„Samo u poslednjih šest meseci bilo je 33.000 inspekcijskih nadzora, a to je nekih 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ono što ohrabruje je to da smo uspeli da zateknemo mnogo manje, nekih 20% ljudi, koji rade na crno, što znači da je medijska kampanja projekta „Reci NE radu na crno“ bila više nego uspešna, izjavio je ministar i dodao da rad na crno nije štetan samo za državu nego i za same radnike i poslodavce koji rade po zakonu, jer time nelojalna konkurencija otežava poslovanje.

Nezaposlenost na istorijskom minimumu

Ministar je posebno istakao da je ovaj projekat uticao i na smanjenje stope nezaposlenosti, kao i to da je Srbija na dobrom putu da stopa nezaposlenosti u narednom periodu padne ispod 10%.

„Rezultati sa kraja juna meseca pokazuju da je Srbija na istorijskom minimumu kada je u pitanju evidenciju nezaposlenih. U junu je na evidenciji bilo 579.072 lica, što je za 15.031 lice manje nego u prošlom mesecu, a 10% manje nego što ih je bilo prošle godine u isto vreme. U narednom periodu nam je cilj, koji je postavio i predsednik, da odemo ispod 10 odsto, i to je jedan od zadatak Ministarstva“, naglasio je Đorđević.

Pogledajte kompletno gostovanje ministra Đorđevića u emisiji „Svitanje“ TV Pink

Izvor: minrzs.gov.rs