Odlučna borba protiv sive ekonomije i rada na crno prioritet u 2018. godini

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govoreći na Biznis forumu, istakao je da je u 2018. godini prioritet u radu ministarstva borba protiv rada na crno i da se Ministarstvo vrlo aktivno bavi ovim problemom.

– Saradnjom sa Norvežanima sprovodim projekat “Reci ne radu na crno”, kako bi radnici, između ostalog bili informisani o svojim pravima, ali i šta sve gube time što nisu prijavljeni, počev od zdravstvenog do penzijskog osiguranja. Vlada Srbije pojačano radi na suzbijanju sive ekonomije. Radi se na stvaranju boljih materijalnih uslova inspektora, na povećanju njihovih ovlašćenja, smanjenju administracije i usklađivanju radnog vremena sa radnim vremenom poslodavca, povećanju broja inspektora, povećanju pokretljivosti i nabavci vozila – rekao je Đorđević.

Ministar Đorđević zahvalio je svim skandinavskim zemljama Norveškoj, Danskoj, Švedskoj i Finskoj, kao i njihovim ambasadorima u Srbiji, na podršci koju pružaju Ministarstvu i Vladi Srbije. On je istakao da će se saradnja sa njima na raznim projektima nastaviti i u budućnosti, jer Srbija želi da pokuša da ih kopira tamo gde su najbolje.

– Sa Danskom intenzivno radimo na projektu socijalnih karata, sa Norveškom na projektu suzbijanja rada na crno, sa Finskom imamo dva projekta – zadržavanje mladih koji su eksperti u fundamentalnim naukama i SOS telefon, a sa Švedskom sarađujemo na izradi najbonjeg Zakona o rodnoj ravnopravnosti“, pojasnio je ministar Đorđević.

„Vlada Republike Srbije radi timski. Učimo se na tuđim greškama i koristimo projekte koji su se i praksi pokazali sa dobrim rezultatima. Neke ekonomske mere koje smo sproveli i koje ćemo tek sprovesti su teške, ali Srbija ne želi da propusti priliku, već da postane lider u regionu“, rekao je Đorđević i poručio da je vizija Srbije da postane moderna, bogata i uređena država.

Извор: minrzs.gov.rs