Edukativna radionica „Reci NE radu na crno“ u Pirotu

U Pirotu u sklopu projekta „Reci NE radu na crno“ održana je edukativna radionica o načinima efikasnog suzbijanja nelegalnog rada. Radionici je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i u razgovoru sa radnicima, predstavnicima sindikata, poslodavcima ukazao na važnost čitavog projekta i značaju uspešnog suzbijanja rada na crno za celu Srbiju.

U okviru panela radionice predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta „Reci NE radu na crno“, a ministar Đorđević je rekao da je ovo druga po redu edukativna radionica, od predviđenih 10, koje će se do kraja tekuće godine održati u gradovima cele Srbije.

Ministar Đorđević: Efikasnost ovog projekta od značaja za celu Srbiju

„Cilj Ministarstva i Inspektorata za rad jeste da kroz projekat „Reci NE radi na crno“ razgovaraju sa poslodavcima, sindikatima i radnicima i celoj javnosti ukažu na veliki značaj suzbijanja sive ekonomije i na korist koju imaju svi oni koji poštuju zakon Republike Srbije“, kazao je Đorđević.

Efikasnost ovog projekta značiće celoj Srbiji, istakao je ministar, na prvom mestu zaštiti prava radnika, sprečiće se nelojalna konkurencija, a većom naplatom poreza i doprinosa omogućiće se i dodatno ulaganje u našu zemlju i time poboljšati uslovi života svih naših građana.

 

Inspektorat rada, pored borbe protiv sive ekonomije, istovremeno radi na većoj bezbednosti i zdravlja na radu, dodao je v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović kao učesnik u diskusiji.

U 2017. otkriveno 22.000 lica koja su radila na crno

„Imamo rezultate kojima se ponosimo. Prošle godine otkrili smo preko 22000 lica koja su radila na crno, a od toga je 94 odsto zasnovalo stalni radni odnos. U toku ove godine imali smo 8000 nadzora više, nego u istom periodu prošle godine i razultati pokazuju da je za nekih 20 odsto manji broj lica koji rade na crno“, izjavio je je Stevan Đurović.

Đurović ja naglasio da su poslodavci od decembra prošle godine, kada su usvojene izmene Zakona o radu, u obavezi da prijave svoje zaposlene na zdravstveno i socijalno osiguranje pre nego što zaposleni počne da radi, kao i da su upravo te izmene u mnogome uticale na postignute rezultate.

„Akcijama koje sprovodimo svakodnevno postižemo smanjenje broja lica koja rade na crno, ali otkrivamo i dosta neregistrovanih subjekata. Prošle godine smo imali 769 neregistrovanih subjekata koji su radili bez zakonskih regulativa“, rekao je Đurović i dodao da se uz podršku Norveške ambasade inspektori dodatno tehnički opremaju i time se stvaraju uslovi za efikasniji rad.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić istakla je da je edukativna radionica u okviru projekta „Reci NE radu na crno“ dobra prilika da se podigne svest kod građana o štetnosti rada na crno, obzirom da Pirotski okrug ima više od 900 kompanija i preko 2200 preduzetnika koji posluju.

Izvor: minrzs.gov.rs