Aktiviran besplatan broj za prijavu rada na crno – 0800 300 307

U sklopu projekta „Reci NE radu na crno“ koji sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, aktivirana je besplatna telefonska linija za prijavu rada „na crno“. Pozivom na broj 0800 300 307 građani Srbije mogu anonimno da prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu.

Od rada na crno štetu imaju svi

Ministar Zoran Đorđević pozvao je sve kojima su uskraćeni osnovni principi dostojanstvenog rada da traže svoja zakonska prava i prijave rad „na crno“.

„Od nelegalnog rada štetu imaju svi – država, poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, a naročito radnici koji gube socijalne beneficije. Zato ohrabrujem sve građane da prijave ukoliko rade bez ugovora o radu i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Za ovakve prekršaje sankcije će snositi isključivo poslodavci, ne i radnici koji su radili na crno“ rekao je Đorđević i dodao da je Ministarstvo kojim rukovodi odlučno u borbi za zaštitu prava radnika i omogućavanje zdravog okruženja za poslodavce, sa ciljem da Srbija bude uređena zemlja, rame uz rame sa zemljama EU.

U sklopu projekta biće realizovane brojne aktivnosti, uključujući pojačanu aktivnost Inspektorata za rad na terenu i edukativne radionice širom Srbije. Više informacija o projektu nalazi se na vebsajtu https://recineradunacrno.rs/ kao i na društvenim mrežama https://www.facebook.com/neradunacrno/ i https://www.linkedin.com/company/reci-ne-radu-na-crno/ .

Besplatno i anonimno možete prijaviti rad na crno

Podsećamo vas da prijavu rada „na crno“ besplatno i anonimno možete izvršiti i na sajtu www.recineradunacrno.rs klikom na link https://recineradunacrno.rs/prijavi-rad-na-crno/

Realizaciju projekta „Reci NE radu na crno“ finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Izvor: minrzs.gov.rs